Yoga voor kinderen

 

Op zoek naar een schat als echte piraten, zoemen als een bij in een geheime tuin, brullen als een leeuw midden in de jungle en dansen in Afrika tijdens een reis rond de wereld. Ga mee op reis met Yoga de Rode Draak!

Kinderen zitten vol energie en houden ervan om te bewegen, dingen mee te maken en uitgedaagd te worden. Naast alle drukte in het dagelijks leven is het voor kinderen ook goed om momenten van rust te vinden. Tijd voor jezelf, voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Door inspanning te laten afwisselen met ontspanning ontstaat er een beter evenwicht waardoor kinderen krachtiger in het leven staan. 

Kinderyoga is een mooie vorm om dit evenwicht te bieden. Tijdens de yoga avonturen worden we ons bewuster van ons lichaam, onze ademhaling en voelen we hoe het is om te ontspannen. Ook heeft kinderyoga een positief effect op zelfvertrouwen, creativiteit, concentratie, motorische vaardigheden en soepelheid. Tijdens de les gaan we minder denken met ons hoofd en meer voelen met ons lijf. Hierdoor komen kinderen in contact met zichzelf en worden ze zich bewuster van hun eigen lichaam, hun mogelijkheden en grenzen.

Het leuke van kinderyoga is dat er in de lessen meer mogelijk is dan bij yoga voor volwassenen. Naast yogahoudingen, concentratie en ademhalingsoefeningen, komen meditatiesprookjes, massage, yogaspelletjes en tekenen aan bod. Dit maakt een les afwisselend, uitdagend, speels en vooral heel erg leuk! 


Hoe ziet een les eruit?
In mijn lessen neem ik de kinderen mee op avontuur. Per les werk ik met een ander thema waar yogaonderdelen in verwerkt zijn. Zoals de jungle, superhelden, de lente of de boerderij. De les is zo opgebouwd dat kinderen van onrust tot rust komen. In de les zit een vaste structuur, we beginnen met een kringgesprek, introductie van het thema en een warming-up oefening en sluiten af met een ontspanningsoefening of meditatie en het maken van een tekening.  

De yoga lessen voor de wat oudere kinderen (8-12 jaar oud) zien er iets anders uit. Vanaf deze leeftijd is er naast de yogahoudingen meer aandacht voor de rol van de ademhaling. Ze leren hoe je de ademhaling in een houding kunt gebruiken en ervaren door ademhalingsoefeningen het kalmerende effect ervan. Tijdens deze lessen vloeien de houdingen meer in elkaar over en zijn hierdoor dynamischer. Ook wordt er meer aandacht gegeven aan meditatie en visualisatie.  

Tijdens de verschillende lessen ontdekken kinderen op een speelse manier wat yoga is en welke uitwerking het heeft. Iedereen is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen manier dus ook deze ontdekkingsreis doet iedereen op zijn eigen tempo.